Kerstkaarten: Een echt kerstbegrip. Maar wanneer werd de allereerste kerstkaart verstuurd?

Het versturen van kerstkaarten is een echte traditie. Ieder jaar vallen de kerstkaarten, meestal gelijk na de viering van Sinterklaas, in de brievenbus. Jaarlijks worden alleen al in Nederland ongeveer […]

Het versturen van kerstkaarten is een echte traditie. Ieder jaar vallen de kerstkaarten, meestal gelijk na de viering van Sinterklaas, in de brievenbus. Jaarlijks worden alleen al in Nederland ongeveer 150 miljoen kerstkaarten verstuurd. Een traditie die niet stilstaat want tegenwoordig kan je al gemakkelijk vanaf je PC, mobiel of tablet een kerstkaart sturen. Bijvoorbeeld via Greetz. Maar hoe is deze traditie van kerstkaarten begonnen? En hoe zag de allereerste kaart eruit? KerstRotterdam.nl duikt in de geschiedenis van de kerstkaart.

1843
Het is alweer 172 jaar geleden dat de eerste kerstkaart werd verstuurd. De ambtenaar Sir Henry Cole wilde graag zijn familieleden, vrienden en kennissen fijne kerstdagen wensen, maar had het te druk om iedereen zelf een bezoekje te brengen. Zijn oplossing: stuur een kaartje.

Hij zocht contact met de kunstenaar John Callcott Horsley en vroeg hem een afbeelding te maken die hij als kaart / kerstwens kon versturen in een grote oplage. Horsley ging ermee aan de slag, ontwierp een kaart met daarop afbeelding een kerstvierende familie en zette er ook de spreuk ‘A Merry Christmas and a Happy New Year to You’. Een gevleugelde uitspraak die nog steeds veelvoudig op kaarten staat, en in Nederland uiteraard vertaald wordt als: Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

De kaart werd met een oplage van ongeveer 2000 stuks gedrukt. Deels in kleur, en deels in een zwart-wit variant. Cole verkocht een aantal kaarten aan vrienden die het ook een goed idee vonden, en verstuurde zelf ook een groot deel van de kaarten. Niet wetende dat hiermee een nieuwe markt en traditie werd ontketend die ruim 170 jaar later nog steeds bestaat. 150 miljoen kerstkaarten in Nederland klinkt al behoorlijk, maar in de Verenigde Staten ligt dit nog een stuk hoger, daar worden ieder jaar meer dan een miljard kaarten verstuurd. Iets wat Sir Henry Cole zich in 1843 niet had kunnen realiseren.

eerstekerstkaart
15 van de 2000 kaarten bewaard gebleven, 12 in kleur en 3 zwart-wit. In 2013 werd één van de 3 zwart-wit kerstkaarten aangeboden bij een Engels veilinghuis. Deze werd afgeklopt op £4,200 oftewel meer dan €5800,- euro. Naast een kerstkaart achteraf dus ook een mooi kerstcadeau!