Poolse kersttentoonstelling in de Centrale Bibliotheek

Kersttentoonstelling szopki in de centrale bibliotheek. Kom vanaf 23 november kijken naar een prachtige Poolse kersttentoonstelling in de bieb: Szopki. Ook zijn er diverse Poolse activiteiten. In de Poolse stad […]

Kersttentoonstelling szopki in de centrale bibliotheek. Kom vanaf 23 november kijken naar een prachtige Poolse kersttentoonstelling in de bieb: Szopki. Ook zijn er diverse Poolse activiteiten.

In de Poolse stad Krakau bestaat de traditie bijzondere kerststallen te maken, de zogenaamde szopki. Het zijn vaak schitterende sprookjesachtige bouwwerken vergelijkbaar met kastelen en kathedralen. Deze traditie, die teruggaat tot de middeleeuwen, is nog springlevend in Krakau. Ieder jaar wordt er een bouwcompetitie georganiseerd waarvan de resultaten in december worden gepresenteerd. Speciaal voor de Bibliotheek Rotterdam presenteert het Etnografisch Museum uit Krakau een selectie van deze fantastische szopki. Deze tentoonstelling is van 23 november t/m 5 januari 2014 te zien in de Centrale Bibliotheek.

Poolse activiteiten
Naast deze unieke tentoonstelling zijn er nog meer activiteiten in de Poolse maand. Zo kun je op zondag 24 november bij Poëzie Ongehoord genieten van Poolse dichters Agnieszka Steur en Gosia Wolak. Op zondag 8 december is er eerst een lezing over Poolse literatuur en vertellen Wim Willems en Hanneke Verbeek aansluitend hierop over hun boek Honderd jaar heimwee, de geschiedenis van Polen in Nederland. Van 23 november tot en met 28 december draait er iedere zaterdag om 14.00 uur een Pools getinte film op de vierde etage. In de kerstvakantie is dit dagelijks. Ook aan de kleine bibliotheekbezoeker is gedacht; in verschillende vestigingen kan er lekker geknutseld worden bij de kerstknutselworkshops.

Polen in Rotterdam
Polen heeft een prachtige cultuur en kersttraditie die maar weinig mensen kennen. Voor hen en de circa 15.000 Poolse Rotterdammers zet de Bibliotheek Rotterdam deze maand de Poolse cultuur in de schijnwerpers. Bibliotheekbezoekers kunnen een bijzondere Poolse Kerst meemaken.